Pristupačan luksuz – ekskluzivan izgled po vrlo razumnoj ceni
TRAVERTIN

TRAVERTIN

Prirodni dekorativni kamen travertino je izuzetno otporan na sve vremenske prilike, i kao takav idealan je za fasade i enterijere, ali i podove, ploce stolova…

Obzirom da travertin secemo iz blokova mozemo ponuditi sirok dijapazon debljina, dimenzija, vrsta obrada…

Travertin uvozimo direktno iz Makedonije i Italije, iz svetski poznatih  rudnika travertina. Unesite u svoj dom luksuz i kolosalnost antičkih građevina, obezbedite dugotrajnost svih arhitekstonskih elemanata od travertina i uživajte u svom komadu prirode!

Kamen moderne arhitekture

Arhitekte obožavaju travertin. Raznovrsnost boja i šara koju svaki prirodni kamen ima, pruža neverovatnu inspiraciju za najrazličitije kombinacije i arhitektonska dostignuća. Shell-Haus u Berlinu, delo čuvenog nemačkog arhitekte Emila Fahrenkampa, poznat je po svojoj talasastoj fasadi, koja je nakon rekonstrukcije, u potpunosti obložena travertinom. Getty Center u Los Anđelesu, inače art muzej, takođe je poznata moderna građevina ukrašena travertinom.

Estetika

Raznovrsnost boja i šara travertina pruža neverovatnu inspiraciju za najrazličitije kombinacije i arhitektonska dostignuća. 

Otpornost

Zbog svog prirodnog sastava, travertin je otporan na temperaturne razlike i trpi sve vremenske uslove, apsolutno nemenjajući strukturu.

Termo i zvučna izolacija

Četkani travertin je idealan kamen za fasade. Četkanjem se naglašava njegova raskošna struktura i postiže vrhunska izolacija.

Šta je travertin?

Travertin je prirodni kamen, krečnjak, iz reda sedimentnih stena. Nastaje dugim procesima taloženja minerala i drugih sedimenata i zbog te svoje krečnjačke strukture, tipičan je po sitnim šupljinama, koje su znak da je reč o prirodnom kamenu. Travertin sa manje šupljina je boljeg kvaliteta i klasifikuje se kao Premium (A) klasa. Međutim, zahvaljujući modernim tehnikama obrade prirodnog kamena, moguće je izvršiti tzv. punjenje travertina, pri čemu se dodatno dobija na postojanosti samog bloka ili pločice. Punjenjem travertina otklanja se bilo kakva mogućnost pucanja bloka.

travertin
travertin

Pristupačan luksuz

Ako pratite trendove u arhitekturi i dizajnu enterijera, primetićete da je sve popularnije imati podne obloge od prirodnog kamena, što zbog izdržljivosti, što zbog lepote. Travertin je idealan prirodni kamen za pod. Prostoru daje luksuznu notu i vrlo je lak za održavanje. Svojom prirodnom strukturom koja je vrlo prepoznatljiva, deluje vrlo dekorativno i svaki dizajn čini vanvremenskim i univerzalnim.

Jedinstvenost dizajna

Travertin je poznat i cenjen po svom prepoznatljivom rustičnom izgledu. Svetao je kamen, tako da će boje uvek biti u bež, sivim, zlatnim ili svetlo braon nijansama. To su čuvene Cream, Cappucino i Chocolate nijanse, iako nekad travertin može da bude i u boji lososa. Boja travertina uglavnom zavisi od količine gvožđa u samoj strukturi, što opet doprinosi neverovatnoj raznovrsnosti komada travertina, jer nikada ne možete naći dve potpuno identične ploče.

travertin
koloseum travertin

Materijal od koga je izgrađen Koloseum

Ako se divite kupoli katedrale Sv. Petra u Vatikanu ili vas fascinira grandioznost rimskog Koloseuma, ili još pamtite odjek novčića koji ste ubacili u fontanu Di Trevi, može biti da je to do materijala od kog su izgrađeni. Za svoje hramove, spomenike, katedrale, skulpture, akvadukte, Rimljani su birali samo najbolji materijal – „lapis tiburtinus“ tj. kamen iz Tibura, današnjeg Tivolija. Italijani ga zovu il travertino i to je naziv po kojem ćete prepoznati trenutno najpopularniji prirodni kamen u Evropi – TRAVERTIN

Dugotrajnost i postojanost

Zbog svog prirodnog sastava, travertin je otporan na temperaturne razlike i trpi sve vremenske uslove, apsolutno nemenjajući strukturu. Punjeni travertin je svakako dugotrajniji, a ako se ispolira, onda je idealan za podnu oblogu. Polirani travertin reflektuje svetlost, odiše luksuzom i boje dobijaju na živosti i sjaju. Lako se održava i otporan je na fleke. Pored poliranja, ovaj prirodni kamen može da prođe proces četkanja ili brušenja. Ukoliko se odlučite za četkani travertin, potrebno je da znate da se on ne preporučuje za podne obloge, dok je za fasade najbolji izbor. Četkanjem se naglašava njegova neverovatna struktura i postiže se rustičan efekat, koji je vrlo popularan u modernoj arhitekturi kao shabby.

travertino

© 2024 Amboss. All rights reserved

Powered by Infinito Media